Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Ο παράδεισος των βιβλιοθηκών


Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Βάιμπλινγκεν, Γερμανία

Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Βάιμπλινγκεν, Γερμανία

  Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη βρίσκεται στη βόρεια πτέρυγα του μοναστηριού των βενεδικτινών Wiblingen της Γερμανίας και χτίστηκε το 1744. Θεωρείται αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και στην είσοδο της αναγράφεται στα λατινικά η φράση: “In quo omnes thesauri sapientiae et scientiae” (εδώ είναι αποθηκευμένοι θησαυροί της γνώσης και της επιστήμης).  Διαθέτει εξαίσια τη διακοσμητική του Ροκοκό στο εσωτερικό της. Η γκαλερί υποστηρίζεται από πολλές στήλες. Τα πολυάριθμα αγάλματα και οι σαρωτικές τοιχογραφίες της οροφής αντιπροσωπεύουν το όραμα του αρχιτέκτονα ότι η βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος για τη διατήρηση των ''θησαυρών της σοφίας και της επιστήμης».

  Είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα μπαρόκ χειροτεχνίας. Η εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε με το επιβλητικό, μνημειακό ύφος χαρακτηριστικό της ύστερης μπαρόκ αρχιτεκτονικής.  Οι διαστάσεις του είναι εντυπωσιακές 72 μέτρα μήκος από 27 μέτρα πλάτος. Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες της οροφής, ζωγραφισμένες από Januarius Zick, θεωρούνται από τις πιο σημαντικές παραστάσεις αυτής της μορφής τέχνης στην περιοχή. Bιβλιοθήκη Μπόντλιαν της Οξφόρδης

Bιβλιοθήκη Μπόντλιαν της Οξφόρδης

    Η Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα δωμάτια ανάγνωσης σε όλη την Ευρώπη. Χτίστηκε μεταξύ 1450 και 1480 και αρχικά περιλάμβανε μουσική, χάρτες και σπάνια βιβλία. Είναι μια από τις παλαιότερες και δεύτερη σε μέγεθος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλούμενη στα ελληνικά και Βοδλεϊανή. Προορίζεται αποκλειστικά για μελέτες και έρευνες.
   Στεγάστηκε σε δωμάτιο της βορειοδυτικής γωνίας του ναού της Αγίας Μαρίας,  στον άνω όροφο ενός από τα παλαιότερα κτίρια του Πανεπιστημίου, όπως καλείται ακόμη και σήμερα. Το κτίριο αυτό, ευρισκόμενο στην "καρδιά" του Πανεπιστημίου, άρχισε να κτίζεται το 1320 κατά παραγγελία - και χρηματοδότηση - του Επισκόπου του Ουόρτσεστερ Τόμας ντε Κόμπχαμ.
 
 
 
  Το βασικό τμήμα του κτιρίου περατώθηκε μετά το θάνατο του Επισκόπου το 1327, αλλά η πραγματική λειτουργία της βιβλιοθήκης ξεκίνησε μόλις το 1410. Τα βιβλία, που βρίσκονταν σε δύο σεντούκια στο ισόγειο από το 1337, μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν σε έδρανα με ένα κάθισμα πλάι στο καθένα. Το κτίσμα αυτό δεν είναι ούτε αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό ούτε μεγάλο και υποκαταστάθηκε, το 1448, από άλλο κτίσμα, γνωστό ως "Βιβλιοθήκη του Δούκα Χάμφρεϊ", το οποίο και απαρτίζει σήμερα το παλαιότερο κτίσμα της Βιβλιοθήκης Μπόντλιαν.

   Η ευκαιρία για τη μετακίνηση της Βιβλιοθήκης σε νέο κτίριο δόθηκε από τη δωρεά του Χάμφρεϊ, Δούκα του Γκλώστερ, που απαρτιζόταν από τεράστιας αξίας συλλογή περισσότερων από 280 χειρογράφων, μεταξύ των οποίων και χειρόγραφα με κλασικά κείμενα. Η συλλογή αυτή θα προκαλούσε κυριολεκτικά συμφόρηση στον μικρό χώρο τη Βιβλιοθήκης και, το 1444, το Πανεπιστήμιο αποφάσισε την ανέγερση νέου κτιρίου, σε μια περιοχή η οποία γειτνίαζε με τα τείχη της πόλης. Το νέο κτίριο ολοκληρώθηκε αρκετά αργότερα και η Βιβλιοθήκη άρχισε να μεταφέρεται το 1478, για να αρχίσει τελικά να λειτουργεί δέκα χρόνια αργότερα.


   Το 1914 ο συνολικός αριθμός των βιβλίων στη βιβλιοθήκη Μπόντλιαν ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και το 1920 παρουσιάζεται νέα ανάγκη επέκτασής της. Πρόκειται για κτίριο με στυλ "Ζίγκουρατ" (των αρχαίων ναών της κοιλάδας της Μεσοποταμίας), με το 60% των βιβλίων να βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπόγειο χώρο του. Το παλαιό και το νέο κτίσμα της Βιβλιοθήκης συνδέονται μέσω υπόγειας σήραγγας κάτω από την Μπρόουντ Στριτ (Broad Street). Στη σήραγγα υπάρχει ένας διάδρομος για τη διέλευση πεζών, ένας μηχανικός διάδρομος - μεταφορέας βιβλίων και ένα ειδικό σύστημα αεροσωλήνων για παραγγελίες βιβλίων, το οποίο αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικό το 2002. Ο διάδρομος μεταφοράς σταμάτησε να λειτουργεί το 2010.
   Τα ράφια της βιβλιοθήκης της Οξφόρδης είναι  συνολικής έκτασης 145 χλμ τα οποία φιλοξενούν πάνω από 5.000.000 βιβλία, 1.000.000 χάρτες και 150.000 χειρόγραφα. Από το 1610 μέχρι σήμερα, αποτελεί μία από τις έξι αποθετήριες βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την έννοια ότι όλες οι εκδοτικές εταιρείες που εκδίδουν κάποιο βιβλίο στη χώρα οφείλουν να αποστείλουν αντίτυπό του στη Βιβλιοθήκη.

 

Βιβλιοθήκη Αντμοντ στη Στυρία
 


   Στην Άνω Στυρία, σε ένα  βραχώδες βουνό στη κοιλάδα Admont βρίσκεται το παλαιότερο υπάρχον μοναστήρι, που είναι ο οίκος ενός μοναδικού κοσμήματος, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της μονής του κόσμου, η οποία αντλεί για αιώνες τις γενιές των επισκεπτών κάτω από την μαγεία της.   Με την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες και γλυπτά του, να είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης του μπαρόκ ρυθμού όπου κρατά τις ρίζες του από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και εξακολουθεί να προσελκύει κάθε γενιά με τη μαγεία του.
Βιβλιοθήκη της μονής Waldsassen

   Είναι ένα Κιστερκιανό μοναστήρι που βρίσκεται στις όχθες ενός ποταμου στη Βαυαρία της Γερμανίας κοντά στα σύνορα με τη Τσέχικη Δημοκρατία. Χτίστηκε μεταξύ του 1128 και 1132. Σύντομα η μονή έγινε ένας από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς χώρους της εποχής.
   Κατά τη διάρκεια του Βαυαρικού Πολέμου (1504) το μοναστήρι, η εκκλησία και τα κτίρια της λεηλατήθηκαν και κάηκαν, αλλά αμέσως μετά ανοικοδομήθηκε. Η νέα εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1517.
    Το 1525, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Γερμανών αγροτών , μέρος των κτιρίων καταστράφηκαν και πάλι, και αποκαταστάθηκαν από τον Γεώργιο τον III (1531-1537).
Μετά την ειρήνη της Βεστφαλίας ο Ρωμαιοκαθολικισμός αποκαταστάθηκε στη Βαυαρία.
 
 
  Τα κτίρια πολυτελώς ξαναχτίστηκαν στο στυλ του μπαρόκ μετά το 1681, και ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε σημαντικά.
  Η μονή έγινε γνωστή για τη φιλοξενία της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των λιμών του 1702-1703 και 1772-1773, και κατά τη διάρκεια, επίσης, της Γαλλικής Επανάστασης . Η μονή πωλήθηκε, και χρησιμοποιείται ως ένα εργοστάσιο για την παραγωγή βαμβακιού.
  Το 1863, τα ερείπια του παλιού αβαείου αγοράστηκαν από τις κιστερκιανές μοναχές Seligenthal. Ιδρύθηκε μοναστικό περίβλημα, και άνοιξε ένα ινστιτούτο για την εκπαίδευση των κοριτσιών.
 
 
   Η βιβλιοθήκη χτίστηκε το 1724 με 1726 στα τέλη του μπαρόκ και στις αρχές του ροκοκό στυλ.  Πλούσια και περίτεχνα σκαλισμένα ράφια κρατούν χιλιάδες τόμους βιβλιοδετημένους με λευκό δέρμα χοίρου και σκούρο δέρμα μοσχαριού. Δέκα σκαλιστές στήλες υποστηρίζουν το πατάρι με περισσότερα ράφια στη πάνω του πλευρά.  Αυτοί οι δέκα κίονες σκαλισμένοι σε σχήμα αλληγορικών μορφών, γκροτέσκο άνδρες, σκύβουν προς τα κάτω από το φορτίο τους για την υποστήριξη του ημιώροφου, αλλά διακρίνεται στα πρόσωπα τους και η επιβάρυνση από τα ανθρώπινα κουσούρια, όπως τη ματαιοδοξία, την άγνοια και τον κομπασμό. Τα γλυπτά Lindenwood φιλοτεχνήθηκαν από τον Karl Στιλπ, ένα τοπικό γλύπτη, το 1725. Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης ζωγραφισμένη οροφή και διακοσμητική εργασία από γύψο. Ο ζωγράφος Karl Hofreiter εργάστηκε για το εσωτερικό.
   Η αίθουσα της βιβλιοθήκης συντηρείται από τις καλόγριες της κιστερκιανής Αδελφότητας. Μέρος του πρώην μοναστικού χώρους φιλοξενεί τώρα ένα μουσείο Διεθνούς Κεραμικής.

Η μονή του Αγίου Μιχαήλ στο Metten, Γερμανία
   Βρίσκεται ανάμεσα στις παρυφές του Βαυαρικού δάσους και την κοιλάδα του Δούναβη στη Γερμανία. Η μονή ιδρύθηκε το 766 και για πολλούς αιώνες ήταν κάτω από την εξοχότητα του Δούκα και εκλεκτόρων της Βαυαρίας. Μετά από αρκετά χρόνια το 1830 το μοναστήρι χρειάστηκε να αποκατασταθεί. Από το 1837 είχε συσταθεί για να ενσωματώσει ένα οικοτροφείο.
 
 
Εκτός από το οικοτροφείο στη μονή λειτουργούν διάφορες βιοτεχνικές δραστηριότητες. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για εκδρομές, περιέχει πάνω από 150.000 τόμους για τη θεολογία, τη φιλοσοφία, και την ιστορία. Ο Dom Edmund Beck επιμελήθηκε πολλά από τα έργα της μονής σύμφωνα με το ναό του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.
 
 Η βιβλιοθήκη της μονής Altenburg
 
 
 
   Ιδρύθηκε το1144 από τη κόμισσα Hildenburg.  Σε όλη την ιστορία της η μονή υπέστη πολλές επιδρομές και επιθέσεις και καταστράφηκε από τους Σουηδούς το 1645.
Η βιβλιοθήκη χτίστηκε στο στυλ του μπαρόκ με αρχιτεκτονική κομψότητα. Η αίθουσα της είναι 48 μέτρα σε μήκος και το ταβάνι της φιλοτεχνήθηκε από τον Paul Troger.
 

    Μεταξύ των πολλών τοιχογραφιών οι πιο διακεκριμένες είναι ''η απόφαση του Σολομώντα'', ''η σοφία του Θεού'' και ''το Φως της Πίστης''. Κάτω από τη βιβλιοθήκη βρίσκεται μια μεγάλη κρύπτη, η οποία είναι επίσης διακοσμημένη με πολλές τοιχογραφίες από άγνωστους καλλιτέχνες. Μια συγκεκριμένη σκηνή που είναι έντονη στην εμφάνιση είναι η αποκαλούμενη ''ο χορός του θανάτου''.
 
 


Η βιβλιοθήκη  της μονής Ottobeuren

 
 

  Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης είναι διακοσμημένο σε στυλ μπαρόκ με ζωγραφισμένη οροφή και κολώνες με κορινθιακά κιονόκρανα. Η ίδρυση της χρονολογείται γύρω στα 764.


  Τον 18ο αιώνα δημιουργείται το νέο κτίριο με την αίθουσα της βιβλιοθήκης στο στυλ του μπαρόκ με τις υπέροχες οροφογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Ηλία Zobel . Το ομοιογενές μπαρόκ του εσωτερικού, όλων των αιθουσών, είναι από τα σημαντικότερα μέρη της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
 


   Στη βιβλιοθήκη μπορεί να βρει κανείς μεταξύ πολλών μεσαιωνικά χειρόγραφα, 457 παλαίτυπα και  περίπου 15.000 αρχειακές εκτυπώσεις με δέρμα χοίρου προσδεμένες σε τόμους.
Βιβλιοθήκη της μονής St. Gallen   Η συλλογή της βιβλιοθήκης είναι η παλαιότερη στην Ελβετία. Μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες μοναστικές βιβλιοθήκες στο κόσμο. Κατέχει 2.100 χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα έως τον 15ο. 1.650 παλαίτυπα που τυπώθηκαν πριν από το 1500 και παλαιά έντυπα βιβλία.


   Η βιβλιοθήκη κατέχει σχεδόν 160.000 τόμους, τα περισσότερα είναι διαθέσιμα για δημόσια χρήση. Τα βιβλία που έχουν εκδοθεί πριν από το 1900 πρέπει να διαβάζονται σε ξεχωριστή αίθουσα.

   Μια εικονικής πραγματικότητας βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε για να παρέχει πρόσβαση στα χειρόγραφα  http://www.cesg.unifr.ch/en/  όπου περισσότερα από 400 χειρόγραφα σώζονται σε  ψηφιακή  μορφή και είναι διαθέσιμα στο κοινό.Η Αποστολική βιβλιοθήκη της Ρώμης   Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού είναι η βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας, επί του παρόντος βρίσκεται στην Πόλη του Βατικανού. Είναι μία από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου και περιέχει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές ιστορικών κειμένων.  Επισήμως ιδρύθηκε το 1475, αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ παλαιότερη, έχει 75.000 κώδικες από όλη την ιστορία. Ο Πάπας Νικόλαος Ε ίδρυσε τη βιβλιοθήκη στο Βατικανό το 1448, συνδυάζοντας περίπου 350 ελληνικούς, λατινικούς και εβραϊκούς κώδικες που κληρονόμησε από τους προκατόχους του, με τη δική του συλλογή και εκτεταμένες εξαγορές, μεταξύ των οποίων και χειρόγραφα από την αυτοκρατορική βιβλιοθήκη της Κωνσταντινούπολης.


  Όταν ο πρώτος βιβλιοθηκάριος, Bartolomeo Platina, παρήγαγε μια λίστα το 1481, η βιβλιοθήκη κατείχε πάνω από 3500 αντικείμενα, γεγονός που τη καθιστά μακράν τη μεγαλύτερη στον δυτικό κόσμο βιβλιοθήκη.  Γύρω στο 1587, ο Πάπας Σίξτος V ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Domenico Fontana  να κατασκευάσει ένα νέο κτίριο για την βιβλιοθήκη. 
    Σήμερα, η βιβλιοθήκη κατέχει 75.000 χειρόγραφα και πάνω από 1,1 εκατομμύρια έντυπα βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν 8.500 παλαίτυπα. Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού έχουν διαχωριστεί από τη βιβλιοθήκη στις αρχές του 17ου αιώνα, περιέχουν άλλα 150.000 αντικείμενα.


    Ανάμεσα στις πιο διάσημες κατοχές της βιβλιοθήκης είναι ο Codex Vaticanus, το αρχαιότερο γνωστό, σχεδόν πλήρης, χειρόγραφο της Βίβλου. 
Ένας συνήθης επαναλαμβανόμενος αστικός μύθος λέει ότι η Βιβλιοθήκη του Βατικανού διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή πορνογραφίας στον κόσμο. 
    Η βιβλιοθήκη του Βατικανού είναι μια ερευνητική βιβλιοθήκη που μπορεί να βρει κανείς για την ιστορία, το δίκαιο, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τη θεολογία.
Η βιβλιοθήκη Ελ Εσκοριάλ της Μαδρίτης    Είναι μια ιστορική κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας στη πόλη του San Lorenzo. Ο Φίλιππος Β δώρισε την προσωπική του συλλογή των εγγράφων στο κτίριο, αλλά ανέλαβε και την απόκτηση από τις καλύτερες βιβλιοθήκες και τα έργα της Δυτικής Ευρώπης του Ανθρωπισμού.  Είχε προγραμματιστεί από τον Juan de Herrera , ο οποίος σχεδίασε επίσης τα ράφια της βιβλιοθήκης.  οι τοιχογραφίες με τις θολωτές οροφές ήταν ζωγραφισμένες από Pellegrino Tibaldi.
 

    Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από περισσότερους από 40.000 τόμους, που βρίσκονται σε μια μεγάλη αίθουσα μήκους πενήντα τεσσάρων  μέτρων, εννέα μέτρα πλάτος και δέκα μέτρα ύψος με μαρμάρινα δάπεδα και αριστουργηματικά σκαλιστά ράφια. Αυτή η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε τόσο για τη διατήρηση των παλαιών αλλά και την ανακάλυψη των νέων γενεών.  
    Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά σημαντικά εικονογραφημένα χειρόγραφα , όπως το χρυσό Ευαγγέλιο του Henry III. Ο θόλος της οροφής της βιβλιοθήκης είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες που απεικονίζουν τις επτά ελεύθερες τέχνες , τη ρητορική, τη διαλεκτική, τη μουσική, τη γραμματική, την αριθμητική, και την αστρονομία.
 


 
 
Βιβλιοθήκη Τζον Ράιλαντς, Μάντσεστερ
 
 
    Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη νεο-γοτθικού ρυθμού βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και χτίστηκε προς τιμήν του Τζον Ράιλαντς από την γυναίκα του. Ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα της είναι ένα απόκομμα από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, καθώς θεωρείται ότι είναι το πιο παλιό σωζόμενο κείμενο της Καινής Διαθήκης. 
Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Μελκ


 
    Η πανέμορφη αυτή βιβλιοθήκη και το μοναστήρι το οποίο την στεγάζει χτίστηκαν το 1736 σύμφωνα με σχέδια του Τζ. Πράνταουερ. Είναι γνωστή για την μεγάλη συλλογή της από μουσικές χειρόγραφες παρτιτούρες καθώς και για τις υπέροχες μπαρόκ τοιχογραφίες της από τον καλλιτέχνη Πολ Τρογκερ.
 
 
 
 
 
 
 
Μοναστηριακή Βιβλιοθήκη Στράχοβ
 
 
   Η εντυπωσιακή αυτή βιβλιοθήκη βρίσκεται στο μοναστήρι Στράχοβ της Τσεχίας και διαθέτει πάνω από 200.000 τεκμήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα πιο σημαντικά που εκδόθηκαν πριν το 18ο αιώνα στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης. Το αξιοσημείωτο πέρα από την ογκώδη συλλογή και την υπέροχη διακόσμηση της είναι η πραγματοποίηση του ονείρου κάθε βιβλιοφάγου, τα 2 κρυφά περάσματα που ενεργοποιούνται με ψεύτικα βιβλία και υπάρχουν σε συγκεκριμένα ράφια της βιβλιοθήκης.
 
 
 
Εθνική Βιβλιοθήκη Αγίου Κλημεντίου, Τσεχία
 
 
   Η εθνική βιβλιοθήκη της Τσεχίας πήρε το όνομα της από τον Άγιο Κλημέντιο και ιδρύθηκε το 1781. Η επιβλητική μπαρόκ αρχιτεκτονική και διακόσμηση της μαγνητίζει όπως και οι συλλογές τσέχικης λογοτεχνίας και ιστορίας εντυπωσιάζουν. Επίσης, διαθέτει μία μοναδική συλλογή προσωπικών υπαρχόντων του Μότσαρτ.
 

 
 
 Η βιβλιοθήκη της μονής St. Florian
 
 
 
   Μεταξύ 1686 και 1708 το μοναστηριακό συγκρότημα ανοικοδομήθηκε σε μπαρόκ στυλ από τον Carlo Antonio Carlone. Μετά το θάνατό του Carlo Antonio , ο Jakob Prandtauer συνέχισε το έργο.  Με αποτέλεσμα να είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ μοναστήρι στην Άνω Αυστρία. Ο ζωγράφος Bartolomeo Altomonte δημιούργησε τις τοιχογραφίες.
 

   Η κατασκευή της πτέρυγας της βιβλιοθήκη άρχισε το 1744, κάτω από την επίβλεψη του Johann Gotthard Hayberger. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περίπου 130.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων πολλών χειρογράφων. Η γκαλερί περιέχει πολλά έργα του 16ου και 17ου αιώνα, αλλά και κάποια πιο αργά μεσαιωνικά έργα της Σχολής του Δούναβη , ιδιαίτερα από Albrecht Altdorfer.


Η βιβλιοθήκη Στράχοβ στη Πράγα
  Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια που εξακολουθεί να υφίσταται στο κόσμο με τα κομψά καμπαναριά και μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη με πάνω από 200.000 τόμους εκ των οποίων τα 3.000 είναι πρωτότυπα χειρόγραφα.


Εθνική βιβλιοθήκη της Αυστρίας  Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Αυστρία με 7,5 εκατομμύρια τόμους από διάφορες συλλογές της. Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιέννη. Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 4 μουσεία, καθώς και πολλές συλλογές και αρχεία.


Η μπαρόκ βιβλιοθήκη της Πορτογαλίας


  Χτίστηκε μεταξύ 1717 και 1728, είναι μια από τις εκφραστικότερες δημιουργίες του μπαρόκ στυλ στη Πορτογαλία και μία από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες. Είναι γνωστή ως μπαρόκ βιβλιοθήκη στην τιμή και μνήμη του βασιλιά Ιωάννη Ε '(1707-1750), ο οποίος χρηματοδότεισαι τα έξοδα των κατασκευών και του πορτρέτου του, φτιαγμένο από τον Domenico Duprà (1725),  το οποίο δεσπόζει στο χώρο.
Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου


   Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως.
Ιδρύθηκε το 1800 και αρχικά έδρευε στο Καπιτώλιο. Το 1814 η βιβλιοθήκη κάηκε από τους Βρετανούς. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον.
    Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 (τετρακόσιες εβδομήντα) γλώσσες. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της, και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου