Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο υδατογράφος Άγγελος Γιαλλινάς

 O υδατογράφος Άγγελος Γιαλλινάς 

   Ο Άγγελος Γιαλλινάς  γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1857. Οι ρίζες των προγόνων του κρατούσαν από το Sessulo της Δαλματίας. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Βενετία το 13ο αιώνα. Μέλη της οικογένειας, ως αξιωματούχοι των Βενετών, υπηρέτησαν στην Κρήτη στην οποία συγκαταλέγονταν μεταξύ των ευγενών φεουδαρχών. Ένας κλάδος από τη Κρήτη μετεγκαταστάθηκε στη Κέρκυρα, όταν οι Βενετοί διαδέχτηκαν τους Ανδηγαυούς (1386).
  
Σοκάκι στη Κέρκυρα, Άγγελος Γιαλλινάς


    Στις 13 Μαίου του 1791 γράφτηκαν στη Χρυσή Βίβλο του νησιού της Κέρκυρας. Οι πρόγονοι του Άγγελου  Γιαλλινά έγιναν αποδέχτες μιας μεγάλης κληρονομιάς(συμβολαιογράφος Παν. Πιέρης) από τον ευγενή Στάμο Χαλικιόπουλο, γόνο παλιάς και πάμπλουτης οικογένειας. Η αποδοχή σημειώθηκε στις 16/04/1821 αφορούσε κυρίως τα κτήματα του Καβαλουρίου με τ' αρχοντικό. Η οικογένεια του Άγγελου Γιαλλινά έφερε έκτοτε την υποχρέωση να αποκαλείται Χαλικιόπουλου Αγοραστού Γιαλλινά και να φέρει τα όπλα της. Εξαιτίας της κληρονομιάς αυτής οι Γιαλλιναίοι έγιναν αφάνταστα πλουσιότεροι. Ο Άγγελος κληρονόμησε τ΄ αρχοντικό του Καβαλουρίου στη βόρεια Κέρκυρα.

Το εσωτερικό της βίλλας Βράιλα  και μετέπειτα παλάτι του Αχχιλείου, Άγγελος Γιαλλινάς

Το εσωτερικό της βίλλας Βράιλα και μετέπειτα παλάτι του Αχχιλείου, Άγγελος Γιαλλινάς

  Ο Άγγελος Γιαλλινάς παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη καλλιτεχνική σχολή της Κέρκυρας με δάσκαλο τον Χαράλαμπο Παχή. Σπούδασε ζωγραφική στη Βενετία, τη Νεάπολη, τη Ρώμη, μετά επέστρεψε στην Ελλάδα και έλαβε μέρος στη πρώτη έκθεση που οργανώθηκε από τον Μιχαήλ Μελά. Διακρίθηκε ιδιαίτατα στην υδατογραφία. Επισκέφτηκε την Ισπανία καλεσμένος εκεί από τον Άγγλο φιλότεχνο Φορδ, με τον οποίο είχε συνδεθεί δια φιλίας όταν αυτός ήταν πρεσβευτής της Αγγλίας στην Αθήνα. Περιηγήθηκε τότε τη χώρα και ζωγράφισε πολλά της τοπία,τα οποία προκάλεσαν το θαυμασμό των Ισπανών κριτικών όταν εξετάστηκαν στη Μαδρίτη. 

Βίλλα Βράιλα, νυν Αχχίλειον, Άγγελος Γιαλλινάς

   Επιστρέφοντας από το ταξίδι του εγκαταστάθηκε στην αγαπημένη ιδιαιτέρα πατρίδα του. Μελέτησε τον ουρανό και το το φως της με όλες του τις μεταβολές και τα απέδωσε όλα αυτά με τόση τελειότητα, ώστε οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κριτικοί δεν έκριναν πλέον τα έργα του αλλά τα θαύμαζαν. Κατά την ομόφωνη γνώμη τους κανείς -ούτε Έλληνας ούτε ξένος ζωγράφος- κατόρθωσε να αποδώσει τη φύση της Κέρκυρας σε πίνακες, όπως ο Άγγελος Γιαλλινάς που συνδύασε τον πλούτο του πράσινου της Κερκυραϊκής φύσης με τη λεπτότητα της γραμμής. Το όνομά του, διαδόθηκε στον καλλιτεχνικό κόσμο και εκτός Ελλάδας.


Στη βρύση, Άγγελος Γιαλλινάς

   Επισκέφθηκε έπειτα πολλές ξένες χώρες, την Ιταλία, την Τουρκία την Αυστρία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Αίγυπτο πάντοτε απεικονίζοντας ό,τι γραφικό έβρισκε αλλά και πάντοτε διατηρώντας στους οφθαλμούς του την ωραία του Κέρκυρα. Εξέθεσε έργα του στην Αθήνα και στο "Σαλόν" των Παρισίων, στη γκαλερί "Σούλτε" του Βερολίνου, στη γκαλερί "Γκρέηβζ" - υπό τη προστασία της Βασίλισσας Αλεξάνδρας της Αγγλίας, που όλα δε τα εκτεθέντα έργα του επωλήθησαν από την ημέρα τον εγκαινίων -, στη γκαλερί του Γεωργίου "Πέτι" στο Παρίσι [1920] όπου συνέβη ακριβώς το ίδιο.

   Από τους πλέον ένθερμους θαυμαστές του εκλιπόντος ζωγράφου ήταν η αδερφή του βασιλιά της Ελλάδας, βασίλισσα Αλεξάνδρα της Αγγλίας, η οποία προσπάθησε να τον πείσει να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Αλλά ο Γιαλλινάς δεν ήταν δυνατόν να ζήσει μονίμως μακριά από την Κέρκυρα.


Καμπαναριό, Άγγελος Γιαλλινάς

   Έργα του βρίσκονται παντού στην Ευρώπη και σε άλλες συλλογές στην Αμερική. Όλοι οι σύγχρονοι βασιλείς της Ευρώπης, της Αγγλίας, της Σαξωνίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ισπανίας.  Επίσης οι αυτοκράτορες Γερμανίας, Αυστρίας και Ρωσίας είχαν αγοράσει πίνακές του. Από τα ωραιότερα όμως έργα του, είναι αναντιρρήτως οι εικόνες της Κέρκυρας. Απέδωσε επίσης με ιδιαίτερη λεπτότητα τα μνημεία και τα τοπία της Ηπείρου και της Ρόδου.


Αχχίλειον, Άγγελος Γιαλλινάς, 1895

    Οι τοπογραφίες του Γιαλλινά διακρίνονται για την διάχυτη διαβάθμιση του χρώματος και την τέλεια απόδοση χαρακτηριστικών λεπτομερειών, χωρίς εντούτοις να πρόκειται για φωτογραφικές απεικονίσεις. Ο Γιαλλινάς δημιούργησε έτσι μία μοναδική στο είδος της σχολή που ξεφεύγει από την Επτανησιακή Σχολή και προσεγγίζει περισσότερο τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου.

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, Άγγελος Γιαλλινάς, 1920
   Λόγω ατεκνίας ο γιος του Άγγελου, ο Στάμος Γιαλινάς Χαλικιόπουλος Αγοραστός(1905-1990) προ του θανατου του συνέστησε ίδρυμα πολιτισμού όπου θα στεγαστούν οι πίνακες του σπουδαίου πατέρα του μετά το θάνατο της συζύγου του Λιζέτας Αλαμάνου.
Ακολουθεί μικρή συλλογή με έργα του ζωγράφου

 

Άγγελος Γιαλλινάς
Ποντικονήσι, Άγγελος Γιαλλινάς
Ο δρόμος της Ευγενίου Βουλγάρεως, Άγγελος Γιαλλινάς
Άγγελος Γιαλλινάς
Μανάβης στη Κέρκυρα, Άγγελος Γιαλλινάς
Βίλλα Βράιλα, νυν Αχχίλειον, Άγγελος Γιαλλινάς
Άγγελος Γιαλλινάς
Παρθενώνας πριν την αναστήλωση, Άγγελος Γιαλλινάς
Στην αγορά, Άγγελος Γιαλλινάς
Πλατεία San Marco Βενετία, Άγγελος Γιαλλινάς
Καμήλα και Άραβας, Άγγελος Γιαλλινάς
Αχχίλειον, Άγγελος Γιαλλινάς
Γαρίτσα

Μπενίτσες
 
Μπενίτσες

Καγκελόπορτα


Ποντικονήσι


Κεράτιος κόλπος

Βενετσιάνικο πηγάδι της Κρεμαστής

Χορευτής


Στην αγορά

Στη βρύση

Εκκλησία Αγίου Σπυρίδωνα

 
Κήπος
Ναός Ιάσωνος και Σωσίπατρου 
 
 


Στοά στη Μάλτα

 
  

Αγγελόκαστρο Κέρκυρας


Άποψη της Ρώμης

Βοσκοπούλα
Λεύκες του φθινοπώρου στη Κέρκυρα

Μοναστήρι στη Παλαιοκαστρίτσα

Μωβ λουλούδια

Σπίτια στη Κέρκυρα

Της νύφης τα λιθάρια

 
 
 
 
 
Βιβλιογραφία :
 
 
Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος
Δε Βιάζης Σ. Η ζωγραφική εν Ελλάδι
Η ιστορία της Βόρειας Κέρκυρας
Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες