Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

To Αρχοντικό Γιαλλινά

 
   Ο Άγγελος Γιαλλινάς το 1821 έγινε αποδέκτης μιας μεγάλης κληρονομιάς στα 27 του χρόνια δοθείσα από τον Στάμο Χαλικιόπουλο του κλάδου των Κουαρτάνων (συμβ. Π. Πιέρη).
Οι Χαλικιόπουλοι ως Βυζαντινοί αξιωματούχοι είχαν λάβει τεράστιες εκτάσεις από την Ενετική διοίκηση, τις οποίες αύξησαν με σπουδαίες επιγαμίες.
 
 

Η αποδοχή σημειώθηκε στις 16.04.1821, αφορούσε κυρίως τα κτήματα του Καβαλουρίου με τ αρχοντικό. Η οικογένεια του Άγγελου Γιαλλινά έφερε έκτοτε την υποχρέωση να αποκαλείται Χαλικιόπουλου Αγοραστού Γιαλλινά και να φέρει τα όπλα της.  Εξαιτίας της κληρονομιάς αυτής οι Γιαλλιναίοι έγιναν αφάνταστα πλουσιότεροι.

 

  
Άποψη του αρχοντικού από την εξωτερική πλευρά ζωγραφισμένη από τον Άγγελο Γιαλλινα
 
 
  Ο Σερ Στάμος Χαλικιόπουλος υπήρξε από τους πρώτους Μεγαλόσταυρους Ιππότες του Τάγματος Αρχάγγελλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου (1818) 
 
Αίθουσα του Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, στο ομώνυμο Ανάκτορο. Την αίθουσα κοσμούν τα πορτραίτα των πρώτων Μεγαλόσταυρων Κερκυραίων Ιπποτών δια χειρός του ζωγράφου Διονύσιου Βέγια.
 
 
 
  Στην έκθεση για τα 80 χρόνια μετά τον θάνατο του παρουσιάζονται έργα από το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του μεγάλου δημιουργού ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα και φτάνοντας έως την περίοδο της καλλιτεχνικής του ωριμότητας.
 
 
 
 
 
 
 
 
  Παράλληλα, προσωπικά του αντικείμενα, αλληλογραφία και μαρτυρίες σύγχρονων συνοδοιπόρων του και μαθητών του, θα φωτίσουν την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη και δασκάλου, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα μία εποχή κατά την οποία η Κέρκυρα υπήρξε το επίκεντρο πρωτοπόρων καλλιτεχνικών και πνευματικών αναζητήσεων.
 
 
 
 
 
  Στις 29 Σεπτεμβρίου η αγρέπαυλη του Άγγελου Γιαλλινά στο χωριό Καβαλούρι ανοίγει για πρώτη φορά προς το κοινό .Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση των 80 ετών από το θάνατό του και η μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του. Στην διάρκεια των ομιλιών αναλύθηκε όχι μόνο η ζωή και το έργο του υδατογράφου αλλά και η ιστορία και οι θρύλοι της ζωής στο αρχοντικό.
  


 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Ακολουθούν φωτογραφίες από την αρχοντική αγροικία του ζωγράφου στο χωριό Καβαλούρι
 


 

 

Τοιχογραφίες που απεικονίζουν αντικριστούς ιππότες ,σε δωμάτιο που χρησιμοποιούνταν σαν καθιστικό, στον όροφο του αρχοντικού

Στη δεξιά φωτογραφία, λεπτομέρεια από το τζάκι που βρίσκεται στον όροφο του κτιρίου. Στα αριστερά, λεπτομέρεια στα τζάμια του παραθύρου που φαίνεται να υπήρχε κάποιο είδος κολλητού σχεδίου κατά μήκος αυτού το οποίο δε διασώζεται πλέον.

 

 

Σχεδίασμα τοιχογραφίας του υπνοδωματίου στο πρώτο επίπεδο του αρχοντικού ,στα τελειώματα της κορυφής του περιγράμματος,  διασώζονται ακόμα οι γύψινες λεπτομέρειες.
 
 
 
 
Χαλικιόπουλος Άγγελος 
 
Οικόσημο της οικογένειας Χαλικιόπουλου στη πρόσοψη του πύργου, Καβαλούρι.
Ο θυρεός των Χαλικιόπουλων δείχνει πύργο που προστατεύεται από δύο λιοντάρια ενώ πάνω από το πύργο στέκεται γοργόφτερο όρνιο.
 
 
 

 
Βιβλιογραφία

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΕΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ, ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΗΛΙΟΣ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΖΗ-ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου