Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ο ζωγράφος Διονύσιος Βέγιας

Χορός στη Κέρκυρα

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1810. Ακολούθησε την ακαδημαϊκή σχολή της ζωγραφικής με επιρροή από την ιταλική ζωγραφική.

Πορτρέτο

   Σπούδασε αρχικά κοντά στο γλύπτη Παύλο Προσαλέντη και στη συνέχεια μετέβη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Ρώμη για να σπουδάσει ζωγραφική στη ακαδημία του Αγίου Λουκά, με δαπάνη των Ιονίων Νήσων, όπου και διακρίθηκε.

  Παρέμεινε για ένα διάστημα στην Ιταλία και ασχολήθηκε με αντιγραφές σπουδαίων αναγεννησιακών έργων στη Φλωρεντία, είδος ζωγραφικής συχνά προσοδοφόρο για τους καλλιτέχνες της εποχής.

Δανάη, 1870

 
Το 1839 επέστρεψε στην Κέρκυρα και δίδαξε ιχνογραφία στην Καλλιτεχνική Σχολή, όπου διαδέχθηκε στην διεύθυνση της σχολής τον διδάσκαλο του Παύλο Προσαλέντη στη συνέχεια. Αντιστοίχως, δίδαξε σκιαγραφία στο Λύκειο Κερκύρας. Συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Λονδίνου (1862) και στα Ολύμπια (1875) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας.
Το ζωγραφικό του έργο περιλαμβάνει προσωπογραφίες, ιστορικές σκηνές, αγιογραφίες και μυθολογικές σκηνές («Δανάη», 1870), κατηγορία σχετικά σπάνια στην Επτανησιακή τέχνη. Επηρεάζεται από την ιταλική ζωγραφική και εμμένει στην εξιδανίκευση των μορφών και στον ιδεαλιστικό χαρακτήρα της απόδοσής τους.


Πορτρέτο του Μαρίνου Βέγια

Ο πίνακας του << Η Δέσπω παραδίδουσα εαυτήν και τους οικείους της εις τα φλόγας >> βραβέυθηκε στην έκθεση του Λονδίνου και δωρίσθηκε στον βασιλιά Γεώργιο. Έκανε τις προσωπογραφίες πολλών προέδρων της Ιονίου Βουλής και του αρμοστή Σιζωνος. Τιμήθηκε με το δίπλωμα και το παράσημο του Σωτήρος.
Απεβίωσε στη Κέρκυρα το1884.
Βιβλιογραφία :

Δε Βιάζης Σπυρίδων
Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος