Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Η Τέχνη Του Πορτραίτου

 
 
 
 
( By Philip Scott Johnson:  https://vimeo.com/1456037  )
 
 
 
 
   Από φιλολογικές μαρτυρίες γνωρίζουμε ότι η αρχαία ελληνική ζωγραφική συμπεριλαμβανομένου και του πορτραίτου ήταν εξαιρετικά ακριβής στις απεικονίσεις της. Τα στοιχεία της ζωγραφικής και τις ελληνικές τεχνικές βλέπουμε να υιοθετούνται και στα  ρωμαϊκά πορτραίτα, αναπτύσσοντας έτσι μια πολύ ισχυρή παράδοση.  Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως σκοπός της τέχνης είναι να παρουσιάσει όχι την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία.
 
 
 
 
 
    Η Αναγέννηση σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της προσωπογραφίας.  Εν μέρει από ενδιαφέρον για το φυσικό κόσμο και εν μέρει από το ενδιαφέρον των κλασικών πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδα και της Ρώμης. Πορτραίτα, τόσο ζωγραφισμένα όσο  και γλυπτά που  αποδίδονταν  στην υψηλή  κοινωνία και αποτιμώνται ως αντικείμενα και ως απεικονίσεις της επίγειας επιτυχίας και κατάστασης. Η ζωγραφική σε γενικές γραμμές είχε φτάσει σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας, αρμονίας, και διορατικότητας, με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ να θεωρούνται "ιδιοφυίες''. 
 
 
 
 
  Πολλές καινοτομίες στις διάφορες μορφές της προσωπογραφίας εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου της Αναγέννησης. Η παράδοση του πορτρέτου-μικρογραφία άρχισε να διαφαίνεται  από την ανάπτυξη στις ικανότητες  των ζωγράφων να απεικονίζουν μινιατούρες σε εικονογραφημένα χειρόγραφα .

 
  Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα το μεγαλύτερο ρεαλισμό και λεπτομέρεια τον είχαν οι καλλιτέχνες του Βορά . Οφειλόταν εν μέρει στις λεπτότερες πινελιές και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονταν με τα χρώματα του λαδιού, ενώ στα ιταλικά και ισπανικά έργα, οι ζωγράφοι τους, χρησιμοποιούσαν ακόμα τέμπερα.

 
  Τα χρώματα του λαδιού διαφέρουν από την τέμπερα στη παραγωγή της υφής και στη ποιότητα του πάχους, είναι πιο αποτελεσματικός ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας τους. Επίσης, τα χρώματα του λαδιού στεγνώνουν πιο αργά, επιτρέποντας στον καλλιτέχνη να κάνει αλλαγές εύκολα, όπως η τροποποίηση σε λεπτομέρειες του προσώπου.


 
   Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, το λάδι ως μέσο διάδοσης σε δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη, επέτρεπε πιο πλούσιες απεικονίσεις  στα είδη της ένδυσης και στα κοσμήματα.   Επίσης, ένας παράγοντας που επηρέαζε την ποιότητα των εικόνων, ήταν η μετάβαση από ξύλο σε καμβά, αρχής γενομένης από την Ιταλία στις αρχές του 16ου αιώνα και εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη κατά τον επόμενο αιώνα.
   Ο καμβάς αντιστεκόταν στις ρωγμές καλύτερα από το ξύλο, κατείχε τις χρωστικές καλύτερα, και χρειαζόταν λιγότερη προετοιμασία, αλλά ήταν πολύ σπανιότερος από το ξύλο.
Αρχικά, οι βόρειοι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν το προφίλ, και άρχισε να παράγει τα πορτρέτα των ρεαλιστικών όγκο και προοπτική.
 
 
   Στη διάρκεια της περιόδου των μπαρόκ και ροκοκό (17ο και 18ο αιώνα, αντίστοιχα),τα πορτρέτα έγιναν ακόμη πιο σημαντικά αρχεία για τη κατάστασης και της θέση στη κοινωνική ζωή. Σε μια κοινωνία που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από τους κοσμικούς ηγέτες ήταν ένα μέσο για να επιβεβαιώσει την αρχή των σημαντικών προσώπων.
 
 
 
 
    Μία από τις καινοτομίες της αναγεννησιακής τέχνης ήταν η βελτιωμένη απόδοση των εκφράσεων του προσώπου για να συνοδεύσει διαφορετικά συναισθήματα.
 
 
 
 
     Στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, οι νεοκλασικοί καλλιτέχνες συνέχισαν την παράδοση τους να απεικονίζουν θέματα με τη τελευταία μόδα, το οποίο για τις γυναίκες τότε, σήμαινε διάφανα φορέματα που προέρχονται από το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό στυλ ένδυσης. Οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούσαν σκηνοθετημένο φως για να προσδιορίσουν την υφή και την απλή στρογγυλάδα των προσώπων και των άκρων.
 
   Ο προορισμός του πορτραίτου είχε τις περισσότερες φορές να εκμαιεύσει  την εκτίμηση του κόσμου στο κοινωνικά προεξέχον  άτομο, το οποίο όπως φαίνεται θέλει να κάνει αισθητή τη παρουσία στο σύνολο της κοινωνικής ομάδας μέσω μιας από της δημοφιλέστερες τέχνες, επιδεικνύοντας την κυριαρχία τόσο της κοινωνικής του θέσης όσο και της οικονομικής του ευχέρειας. 
  Η επιθυμία της αυταρέσκειας των παλαιότερων εποχών, που δεν υπήρχε άλλος τρόπος εικονικής αποτύπωσης και διασύνδεσης του με το μέλλοντα χρόνο -όπως η φωτογραφική ανακάλυψη-,  ήταν μια από τις ισχυρότερες συνέπειες που οδήγησε στο να χρησιμοποιήσουν τη τέχνη του πορτρέτου για να διασωθούν στην αιωνιότητα.