Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Ο ζωγράφος Γεώργιος ΣαμαρτζήςΔρόμος στη Κέρκυρα, Γεώργιος Σαμαρτζής

  Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το Φεβρουάριο του 1868. Ήταν εγγονός του γνωστού κερκυραίου χρονικογράφου Παναγιώτη Σαμαρτζή, στον οποίο οφείλουμε τις <<Καθημερούσιες Ειδήσεις>> οι οποίες περιείχαν τα συμβαίνοντα γεγονότα του νησιού της Κέρκυρας με μορφή ημερολογίου κατά το διάστημα1854-1867. 
 Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην ιδιωτική καλλιτεχνική σχολή του Χαράλαμπου Παχή. Αργότερα, το 1888, βρίσκεται στη Νεάπολη της Ιταλίας μετά από υποτροφία του Πετριδείου κληροδοτήματος. Διδάχθηκε την τέχνη της ζωγραφικής από τον Ντομένικο Μορέλι και τον Βιντσέτζιο Μαρινέλλι.

Ο κουρδιστής πιάνου, Γεώργιος Σαμαρτζής

  Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δίδαξε στο Πρακτικό Λύκειο της Κέρκυρας και στη συνέχεια ανέλαβε τη διεύθυνση της Καλλιτεχνικής Σχολής της Κέρκυρας.
  Εκτός από τη ζωγραφική καλλιέργησε και τη τέχνη της μουσικής γράφοντας διάφορα μουσικά τεμάχια, κυρίως εμβατήρια.
 Θεωρείται από κοινού με τους Άγγελο Γιαλλινά, Βικέντιο Μποκατσιάμπη, Σπύρο Πιζάνη και λοιπούς ως ένας από τους κορυφαίους Κερκυραίους ζωγράφους της εποχής του.
 
 
 
 
 Στο θρησκευτικό πεδίο, ο Γεώργιος Σαμαρτζής με το έργο του «Μυστικός Δείπνος», φανερώνει την επικράτηση των στοιχείων που είχε επιβάλλει η ιταλική Αναγέννηση. Με τονισμένο τον ρόλο των αρχιτεκτονικών στοιχείων στην οργάνωση του χώρου, το πλούσιο χρώμα, τα συμβολικά στοιχεία, και τη μορφή του Χριστού στο κέντρο να κυριαρχεί, η παράσταση αποδεικνύει την επιρροή της σχέσης του με τη δυτική τέχνη.
 
 
 
 
 
  Σημαντικός δημιουργός, με πλήθος ηθογραφικών θεμάτων στο ενεργητικό του. Τα «Νυξ εν Κερκύρα», «Θηλασμός», «Μετά το λουτρό» και «Κουρδιστής του πιάνου» είναι από τα σημαντικότερα έργα της κερκυραϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ου αιώνα. Σε όλα τα παραπάνω αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι μελετημένες συνθέσεις, η έντονη χρωματικότητα και η λεπτομερειακή απόδοση της καθημερινής ζωής που συνοδεύεται συχνά από ανεκδοτολογικά θέματα που πλουτίζουν το περιεχόμενο των έργων.
 
 
Νυξ εν Κέρκυρα
 
 Ο Σαμαρτζής στον τομέα της ζωγραφικής ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με προσωπογραφίες, με ηθογραφικές σκηνές, με την τοπιογραφία αλλά και με σκηνές εμπνευσμένες θρησκευτικά θέματα. Στους πίνακες του ο Σαμαρτζής χρησιμοποιεί έναν τύπο ακαδημαϊκού ρεαλισμού με ορισμένες υπαιθριστικές τάσεις.
 
 
 
Κοπέλα κάτω από το δέντρο, Γεώργιος Σαμαρτζής
 
  Μια σημαντική πηγή πληροφοριών για το βίο του Γεωργίου Σαμαρτζή είναι το βιβλίο που γράφτηκε από τον εγγονό του ζωγράφου, τον συγγραφέα, ηθοποιό και, επίσης,  ζωγράφο Γεώργιο Καρτέρ.
 
Γεώργιος Καρτέρ
 
 
Γεφυράκι, Γεώργιος Σαμαρτζής
 
  Ο ζωγράφος απεβίωσε το 1925 στην Αθήνα. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Πανεπιστήμιο, στο Ναυτικόν Όμιλο, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (σε ιδιαίτερη αίθουσα), στην Αναγνωστική Εταιρία, στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και σε πολλούς ναούς της ιδιαίτερης πατρίδας του. Συνθέσεις του παίζονται ακόμα από τις Φιλαρμονικές μπάντες του νησιού ενώ στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους Ιωσήφ Καίσαρη, Αναστάσιο Ρομποτή και Σπύρο Δουκάκη.

Βάρκα στη Κέρκυρα, Γεώργιος Σαμαρτζής
 
Το παλάτι Νεάπολης με βροχή, Γεώργιος Σαμαρτζής
Ο ζωγράφος Γεώργιος Σαμαρτζής, έργο του εγγονού του, επίσης ζωγράφου, Ερνέστου Καρτέρ


Φωτογραφία του Γεώργιου Σαμαρτζή


Πηγές :

Γιώργου Κάρτερ: Ο ζωγράφος Γεώργιος Σαμαρτζής - Εκδ. «Λωτός»
Στέλιου Λυδάκη: Οι Έλληνες ζωγράφοι
Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος
Πινακοθήκη δήμου Κέρκυρας
Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου