Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Ο αγιογράφος Ιωάννης Μόσχος και η λεπτομέρεια των προσώπων


Η Σταύρωση, Ιωάννη Μόσχου, 1711


  Ο Ιωάννης Μόσχος καταγόταν από το Ρέθυμνο, αλλά είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη Βενετία. Το όνομα του αναφέρεται για πρώτη φορά το 1657 στην εγγραφή του γάμου του στο βιβλίο της ελληνικής εκκλησίας της Βενετίας. Φιλοτέχνησε αρκετά έργα διαφορετικής καλλιτεχνικής αξίας, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι μια εικόνα της Θεοτόκου που βρίσκεται στη Μονή του Σινά(1680), ο Άγιος Δονάτος(1714), η Κοίμηση της Θεοτόκου και ο Άγιος Νικόλαος. Έργα του υπάρχουν επίσης στη μονή της Αγίας Βατού, στη πινακοθήκη του Βατικανού, στο μουσείο Μπενάκη, στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών, στο σύλλογο ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, στο Αρχιεπισκοπείο της Κέρκυρας, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Επισκοπιανά της Κέρκυρας κ.α. 
Ο Άγιος Δονάτος και σκηνές του βίου του
   Η τέχνη του Ιωάννη διέφερε από τον, επίσης, αγιογράφο πατέρα του. Ωραιότατα έργα του εικονίζουν το βίο και τα θαύματα του Χριστού, και φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι ο Άγιος Δονάτος με σκηνές του βίου του.  Έχει αγιογραφήσει την εκκλησία του Αγίου Αρσενίου στις Ριγγλάδες Κέρκυρας.
   Οι μικρογραφικές συνθέσεις του πρωτοτυπούν, διότι δεν διατηρεί το σχέδιο, αλλά επεξεργάζεται άριστα το πρόσωπο. Παράδειγμα αυτής της τέχνης είναι μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης που φέρει την επιγραφή<< ποίημα Ιωάννου Μόσχου>>.
   Κοντά του μαθήτευσε ο αγιογράφος Δαμηστράς όπου διδάχθηκε τη τέχνη της ζωγραφικής για έξι συνεχόμενα έτη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου