Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Πόρτες, Θυρώματα της Κέρκυρας

 

   Ένα φανάρι στην εξώπορτα, ένα περίτεχνο ρόπτρο στη πόρτα για να ειδοποιεί για την άφιξη του επισκέπτη, και στις κάτω εξωτερικές πλευρές της πόρτας τα μικρά περίτεχνα σίδερα σχεδιασμένα για να κρατούν έξω της λάσπες από τα άρβυλα και τα παπούτσια των ανθρώπων που θα εισέρχονταν στο σπίτι.

Τρίπτυχη πόρτα με ρόπτρο
 
   Κάπως έτσι είναι η σύνθεση των όψεων της παλιάς πόλης. Οι εξώπορτες, μονόφυλλες, σε δύο μέρη ή τρίπτυχες, ανοίγονται με τον αυστηρό και βαρύ χτύπο των σιδερένιων ρόπτρων που βρίσκονται συνήθως στο κέντρο της θύρας.
   Σε κάποιες πόρτες συναντάμε ακόμα τις διακριτικές σχισμές που δεχόταν την αλληλογραφία του το κάθε σπίτι  πάνω στο ξύλο με μεταλλικά διακοσμητικά (εικόνα 1).
 
Εικόνα 1, διακρίνουμε στη δεξιά πλευρά τη σχισμή για την είσοδο της αλληλογραφίας.
 
  Δαντελωτές σιδεριές με ποικίλα μοτίβα στις σχεδιασμένες καμάρες πάνω από τα παράθυρα και τις εξώπορτες με τα συνηθέστερα και πιο παλιά φαινομενικά μοτίβα να είναι αυτά της άρπας και της μαργαρίτας (εικόνα 2, 3 και 4).
 
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Εικόνα 4. Σχέδιο σιδεριάς με το μοτίβο της άρπας.
 
  Τα φαρδιά πρεβάζια, οι ταμπλάδες και τα διακοσμητικά κορδόνια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραδοσιακές ξύλινες πόρτες της παλιάς πόλης. Σε κάποιες από τις εσωτερικές πόρτες των κτιρίων συναντάμε ακόμα τους παλιούς και μεγάλου μεγέθους σύρτες καθώς και τα σίδερα με τις θηλιές, εικόνες 7 και 8,  που χρησιμοποιούσαν τα παλιά λουκέτα(εικόνες 5, 6, 7 και 8)

Εικόνα 5.

Εικόνα 6.
Εικόνα 7

Εικόνα 8

   Τα περίτεχνα και μοναδικά σε κάθε σπίτι σίδερα που βρίσκονται στις έξω πλευρές των θυρών, που χρησιμοποιούνταν ως ένα είδος χαλιού για τα παπούτσια και τα άρβυλα των επισκεπτών, αντιπροσώπευαν το στυλ του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Ο επισκέπτης πριν εισέλθει στην οικία έπρεπε να καθαρίζει τον πάτο των υποδημάτων του περνώντας τα πάνω από το οριζόντιο σίδερο που υπάρχει στο κέντρο ώστε να αφαιρεθούν τα τυχόν υπολείμματα και οι λάσπες του δρόμου.
  Τέτοια υπάρχουν τόσο εξωτερικά των κτιρίων, όσο και εσωτερικά όταν πρόκειται για κτίρια με κοινή κύρια είσοδο (εικόνα 9, 10 και 11)


Εικόνα 9, το σίδερο βρίσκεται στο σκαλί εξωτερικά της θύρας

Εικόνα 10. Το σίδερο βρίσκεται στο σκαλί εξωτερικά της θύρας. Στο σχέδιο του απεικονίζονται δύο φίδια γυρτά από το κορμό και πάνω.


Εικόνα 11. Το σίδερο βρίσκεται εσωτερικά του κτιρίου μετά την κύρια είσοδο. Είναι από τα πιο ψηλόλιγνα σε μέγεθος σχέδια.


   Τις καμάρες δεν τις συναντάμε μόνο σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα άλλα και σε εισόδους μεγάλων παλαιών κτιρίων σε στυλ πολυκατοικίας. Κατά την είσοδο σε τέτοια κτίρια αντικρίζουμε ένα θέαμα που παραπέμπει σε βασιλικές αίθουσες (εικόνα 4).
 

Εικόνα 12, είσοδος πολυκατοικίας με καμάρες

Εικόνα 13, λεπτομέρεια εισόδου με καμάρες.
 


Αν και τις θύρες με αετώματα τις συναντάμε συνηθέστερα στα αρχοντικά της υπαίθρου, όπου έχουν διατηρηθεί οι περισσότερες, σε κάποια κτίρια σταθμούς στην ιστορία της Κέρκυρας, έχουν διατηρηθεί μερικές, οι οποίες είχαν τη τύχη να γλυτώσουν από βομβαρδισμούς.

 

   Εσωτερικοί κήποι μέσα σε παλαιά αρχοντικά κτίρια σε στυλ πολυκατοικίας μπορούν ακόμη να βρεθούν στην παλαιά πόλη, όπως αυτός που ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο και συνορεύει με το πίσω μέρος παλιάς εκκλησίας.

 
 
 

Εσωτερικός κήπος σε κτίριο στη περιοχή Μουράγια 

Φανάρι πάνω από παλιά παραδοσιακή εξώπορτα.


Φανάρι που ακολουθεί εξωτερική σειρά όμοιων φαναριών κατά την ευθεία της μπροστινής μεριάς των ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου. Τα συγκεκριμένα φανάρια απεικονίζουν το κορμό ιπτάμενου δράκου και με ένα ιδιαίτερο σχέδιο το φανάρι με το φως φαίνεται  να βγαίνει σαν μια φλόγα από το ανοιχτό στόμα του δράκου.

   Λαξευμένες μπορντούρες στη πέτρα. Τη πρώτη πόρτα με αυτό το χαρακτηριστικό τη συναντάμε σε είσοδο οικίας στην οδό Φιλελλήνων (εικόνα 14), ενώ τη δεύτερη στην πόρτα της εκκλησίας της Κρεμαστής. Η ιδιαιτερότητα της δεύτερης είναι ότι διαφέρει στο σκάλισμα της μπορντούρας στη πέτρα καθώς σ' αυτήν το σκάλισμα φαίνεται να είναι κατά ένα τρόπο γραμμικό σαν να έχει δημιουργηθεί με κάποιου είδους ψιλό μυτερό εργαλείο(εικόνα 15).


Εικόνα 14. Μοτίβο με φυτοειδή διάκοσμο λυκίσκου.

 
   Η πρώτη έχει  φυτοειδή διάκοσμο λυκίσκου,  η δεύτερη παραπέμπει σε κάποιου είδους μπαρόκ ενώ στο πάνω οριζόντιο μέρος της το σχέδιο με τα φύλλα θυμίζει το φυτό φτέρη που αγκαλιάζει κατά κάποιο τρόπο την κεντρική εικόνα της σχεδιασμένης αγιογραφίας.
 
 
Εικόνα 15Φανάρι κρεμαστό κάτω από μουργιόνι σε καμάρες
Φωτογραφίες , Copyright : Έλενα Παπάζη
 
 

2 σχόλια: